"Nechť strava je tvým lékem!"
Své závěry přitom opírají o dosud nejrozsáhlejší studii souvislosti mezi spotřebou kávy, tedy především v ní obsaženého kofeinu, a předčasnou úmrtností. Na otázku, zda nejrozšířenější stimulant na světě škodí, nebo prospívá, dosud věda odpověď nepřinesla.
Nyní je ovšem vše jinak, nové informace z výzkumu trvajícího 14 let, který probíhal pod vedením odborníka na výživu amerického Národního onkologického institutu Nealem Freedmanem, naznačuje, že vyšší než doporučená konzumace kofeinu nejenže neškodí, ale naopak prospívá.
Zdá se dokonce, že platí nepřímá úměra - čím více kávy vypijeme, tím menší je riziko, že zemřeme předčasně. Šest hrnků prý sníží riziko u mužů o deset, u žen pak dokonce o patnáct procent. Zde je nutno podotknout, že ve Spojených státech je zvykem pít poněkud slabší kávu než v Evropě a zbytku světa.
"Myslím, že můžeme milovníky kávy uklidnit. Některé studie poukazovaly na souvislost mezi pitím kávy a zdravotními riziky, my jsme ale nic takového nezaznamenali," cituje server televize NBC Freedmana, jenž spolu s kolegy závěry svého bádání publikoval v odborném magazínu New England Journal of Medicine.
Studie se zúčastnilo 400 tisíc zdravých dobrovolníků. Pacienti trpící rakovinou a lidé po mrtvici či infarktu do ní zahrnuti nebyli.
Účinnou látkou v kávě je, jak již bylo řečeno, alkaloid kofein. Jedná se o stimulant, který působí zejména na centrální nervovou soustavu. A to tak, že mění chemické pochody v mozku - váže se na receptory adenosinu, a brání tím vzniku pocitu únavy.
Když nic jiného, tak je při enormní konzumaci kávy třeba vzít v potaz alespoň to, že kofein, stejně jako všechny ostatní stimulanty, nutí tělo využívat energetické zásoby, které by za normálních okolností zůstaly ušetřeny.
Za pozitivní účinky kávy na lidské zdraví ale může kofein jen částečně. Důležitou roli hrají také další látky.
„Z pohledu anti-aging medicíny bychom kávu mohli zařadit k potravinám s anti-aging efektem, stejně jako například zeleninu, ovoce, červené víno nebo čokoládu. Pozitivní účinky kávy jsou dány vysokým podílem antioxidantů v kávě. A to zejména polyfenoly. To jsou látky s antioxidační povahou, které chrání naše buňky proti předčasnému stárnutí. Nejvýznamnější z nich je kyselina chlorogenová která by se dala přirovnat k ochránci naší DNA proti volným radikálům.“ dodává MUDr. Monika Golková.
O pozitivních účincích kávy už bylo napsáno mnoho, od usnadňování spalování tuků přes snížení rizika vypuknutí Alzheimerovy choroby, ochranu před rakovinou až po usnadnění dýchacích obtíží při astmatu.
Jak ale vysvětlit studie, které poukazují na souvislost s větším výskytem smrtelných chorob? I na to mají vědci odpověď - ti, kdo si pravidelně a ve velkém dopřávají hořký povzbuzující nápoj ho totiž nepijí samotný. Ke kávě si přidají dortík nebo cigaretu a holdují i dalším neřestem, jako jsou alkohol, nezdravé pochutiny a zahálka.
"Nechť strava je tvým lékem!"