Intolerance na laktózu patří mezi nejrozšířenější potravinové intolerance. Statisticky je každý čtvrtý až šestý člověk kavkazské populace nositelem genu souvisejícím s intolerancí na laktózu. Pro trávení laktózy jsou nezbytné střevní enzymy, které laktózu rozštěpí, aby se bez jakýchkoliv nežádoucích účinků vstřebala do krve. Pokud ale tyto enzymy nefungují, vzniká intolerance na laktózu.
Zmiňované enzymy jsou v lidském těle již od narození proto, aby dítě dokázalo vstřebat mateřské mléko společně s dalšími živinami. Postupem života se enzymy dle genů přeměňují nebo zcela zanikají. Tento proces je ale dlouhodobý a bez genetického rozboru odhalujícího intoleranci na laktózu může trvat delší dobu, než se příznaky projeví. V tuto dobu už ale tělo trpí zdravotními problémy. Nevstřebaná laktóza ve střevech se totiž stává výživou pro střevní bakterie, které se rychle množí a způsobují zdravotní problémy v podobě špatného zažívání či nesprávné přeměny látek na živiny. Tvoří se velké množství střevních plynů a zhoršují se střevní obtíže.