Moc dobře víte, že se po jahodách vždycky osypete nebo že vaše kamarádka po krevetách dostává astmatický záchvat. Jenže některé jídlo může škodit nenápadně. Roky tak bojujete s nafouklým břichem, lupénkou nebo migrénou, aniž byste tušila, že za tyhle potíže může třeba krajíc chleba, který si dáváte k snídani. „Nesnášenlivost některých potravin je častou příčinou nejasných dlouhodobých zdravotních potíží,“ vysvětluje Monika Golková, primářka pražské Anti-Aging kliniky A2C, a dodává: „Jídlo může být lékem, ale i jedem. Střevo neslouží jenom k trávení, je to i imunitní orgán. Dochází v něm jak ke vstřebávání živin, tak i k detoxikaci organismu.“
Pokud svůj trávicí trakt dráždíte špatnými potravinami, můžete si zadělat na tzv. „syndrom zvýšené propustnosti střeva“. Jde o stav, při kterém se mezi buňkami sliznice vytvoří „díry“, kterými mohou do krevního oběhu pronikat bakterie a toxiny. Na tyto vetřelce, kteří by se normálně do krve nedostali, odpovídá organismus přehnanou imunitní reakcí, která se projeví třeba nadýmáním, zácpou či průjmem. „Ve střevě jsou navíc receptory serotoninu, hormonu štěstí. Potravinová nesnášenlivost proto může způsobit i depresi,“ varuje odbornice. Je to intolerance, nebo alergie? „Nejčastější alergické reakce na potraviny proběhnou na kůži (vyrážky, pupínky), nebo dojde ke zvětšení jazyka či jícnu. Navíc se mohou přidat dýchací potíže včetně astmatu, dávení, zvracení, průjmů, bolestí břicha a křečí. Ty nejsilnější vyvolají i pokles krevního tlaku, ztrátu vědomí, v nejhorším případě i smrt,“ vysvětluje výživová poradkyně Kristýna Kalinová, kristynakalinova.com. S odhalením potravinové intolerance je to ovšem složitější. Způsobují ji totiž jiné protilátky a příznaky se objevují několik dní po konzumaci nevhodného jídla. Někdo intuitivně pozná, co mu nedělá dobře, někdo to ale netuší vůbec. „Podle statistik trpí syndromem zvýšené propustnosti střeva každý třetí člověk,“ upozorňuje pražská lékařka Monika Golková.
„Abyste si byla stoprocentně jistá, na jaké jídlo máte alergii, měla byste navštívit alergologa, který vám provede imunologické testy. A to buď na kůži (tzv. prick testy), nebo z krve. V nemocnici se také ve složitých případech provádějí časově náročné provokační testy, při nichž se podávají zvyšující se dávky alergenů a lékaři pozorují reakce organismu,“ vysvětluje expertka na výživu. Test na intoleranci je komplikovanější. V dietologické praxi se při zjišťování dráždidla postupuje vylučovací metodou: Dva týdny jíte třeba jen rýži, potom přidáte hovězí maso, vejce... Je to zdlouhavé a nepřesné. V Čechách zatím existuje pouze jedno pracoviště, kde jsou schopni najednou otestovat přes tři sta druhů potravin včetně škodlivých chemikálií, které konzumujeme. Celé vyšetření se nazývá ALCAT test. Z kliniky A2C jsou vzorky krve odesílány letecky do zahraniční laboratoře. Výsledky máte do pěti dní. „Nezjišťujeme množství nebezpečných látek v těle, ale odezvu na ně,“ objasňuje Monika Golková a dodává: „I když jich máte v krvi jen nepatrné množství, reakce bílých krvinek může být velmi výrazná.“ Za vašimi problémy můžou přitom stát docela nevinné a zdraví prospěšné dobroty, jako jsou třeba určité druhy zeleniny, sója nebo jogurt. Takže platí, že co je všeobecně zdravé, nemusí být zdravé právě pro vás
„Intolerance se nedá léčit, ale postupem času se mohou její projevy zmírňovat, někteří jedinci dokonce zjistí, že si danou potravinu můžou i občas povolit. Jinak je na místě dieta s vyloučením intoleranční potraviny,“ doporučuje odbornice. „Když ji budete dodržovat, první výsledky pocítíte už za dva, tři dny. Splaskne vám břicho, zrychlí se metabolismus a zlepší se vám trávení, čímž začnete přirozeně hubnout. Samozřejmě záleží na výchozím stavu, ale klienti běžně shodí osm až deset kilo, aniž by se o to snažili. Vyrýsuje se postava, protože tělo dostává přesně ty živiny, které potřebuje, a nevytváří zbytečný tuk. Jste pak energičtější, máte lepší výkonnost a aktivnější mozek. U kožních problémů to ovšem trvá déle.“ Úměrně se zlepšením stavu střeva a postupem detoxikace organismu se upravují i jiné problémy. „Pokud trpíte například alergií na kočičí srst a zároveň máte intoleranci mléka, může se stát následující: Když přestanete na několik týdnů mléko pít, výrazně se zmírní i vaše imunitní reakce na zvíře,“ vysvětluje lékařka. A platí to i naopak, jestli se vám dá imunita do pořádku, můžete pak omezeně konzumovat dosud zakázané potraviny. Takže jestli vám zakážou čokoládu, nepropadejte panice, nemusí to být navždycky.