Obsah lednice je pro stav vaší pleti důležitější než to, co máte v kosmetické taštičce. Díky jinému přístupu k vaření můžete být totiž nejen lehčí, ale i o pár let mladší. Suroviny bychom si měli dopřávat stejně kvalitní jako třeba kosmetiku.
Když jsem poprvé slyšela o kurzu Anti-aging vaření, říkala jsem si, že jde o další důkaz toho, že doba je definitivně vymknutá z kloubů. "V Africe mají děti hlad, a my tu nevíme, co bychom si roupama počali," říkala jsem si. Jenže anti-aging přístup k vaření není taková novinka, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je starý 2212 let. Už tehdy totiž moudrý řecký lékař Pýké tvrdil, že: "Člověk by měl jíst to, co potřebuje, ale většinou jí to, co mu chutná. Zdraví si ovšem udržíme jen tehdy, jestliže nám bude chutnat to, co potřebujeme."
Ve stopách starověkého lékaře se dnes snaží jít doktorka Monika Golková z A2C, která v restauraci Radisson pořádá pravidelné kurzy Anti-aging vaření. A protože bych jí netipla víc než pětatřicet (a to je jí pár let přes čtyřicet), zřejmě na tomhle přístupu něco bude.
Všichni samozřejmě víme, že když budeme jíst hodně salátů (bez dresinku) a kuře nebo ryby (samozřejmě bez kůže) budeme zdraví, štíhlí, a navíc budeme mít lesklejší pleť i vlasy. Problém je, že pokud nejsme naprostí masochisté, nevydržíme se podobným stylem stravovat déle, než je nezbytně nutné.
V rámci anti-aging kurzu se ale naučte vařit zdravá jídla tak, že se k nezdravé kuchyni už nebudete chtít vrátit. Lekce v Radissonu totiž vede Roman Paulus, který si nedávno od michelinských inspektorů vysloužil slavnou hvězdičku.
Třeba tatarák z tuňáka (mňam) a dýňovou polévku (tu jsem si hned musela zkusit doma). Nadchl měi mořský vlk v solné krustě (vůbec nebyl přesolený, ale krásně jemný) i „kaviár pro chudé“ z pečené papriky a lilku. Příprava téhle skvělé přílohy, kterou můžete servírovat i jako hlavní jídlo, je snadná: lilek a papriku upečete v troubě, vnitřek lilku vyberete lžící a smícháte s nadrobno pokrájenou paprikou. Dochutíte solí, římským kmínem a česnekem, osmahnete na oleji, a máte hotovo. A proč jde o anti-aging jídlo? Lilek neobsahuje téměř žádné kalorie, takže po něm neztloustnete a paprika je zase bohatým zdrojem karotenu, který brzdí proces stárnutí. Takže pokud si budete podobné dobroty vařit pravidelně, budete štíhlá, zdravá a budete vypadat mladší (tedy pokud vám zbytek rodiny všechno nesní).
Dívat se pod prsty michelinskému kuchaři je zážitek, který stojí za to. A protože zdravé vaření je hlavně o krátké přípravě (aby suroviny neztratily vitaminy), budete mít hotovo za půlhodiny. Navíc - když se učíte vařit pod taktovkou michelinského kuchaře, hladovět rozhodně nebudete. Kuchaři totiž prázdný žaludek nesnášejí.